Sanjeev Kapoor: Jedzenie powinno być proste

Sanjeev Kapoor
Sanjeev Kapoor CNN International
Sanjeev Kapoor uznawany jest za jednego z najpotężniejszych ludzi w świecie gastronomii. Ponad dwie dekady temu zadebiutował w telewizji prowadząc program kulinarny „Khana Khazana”, w którym do dziś dzieli się przepisami z indyjska publicznością. W 2011 roku uruchomił własny kanał telewizyjny o gotowaniu – Food Food. Jest też autorem licznych książek kucharskich, właścicielem sieci restauracji The Yellow Chilli, konsultantem kulinarnym, gotuje dla najważniejszych osób w Indiach. W listopadzie Kapoor był gościem programu „Culinary Journeys” CNN International. Razem ze stacją zabrał widzów w sam środek kalejdoskopu kolorów i smaków, które są częścią obchodów pięciodniowego Święta Świateł Diwali.


Jesteś cenionym szefem kuchni, przedsiębiorcą i gwiazdą wielbioną przez liczną publiczność. Jesteś też jedną z najbardziej wpływowych osobistości kulinarnego świata. Czy możesz opowiedzieć, jak wyglądała twoja droga na szczyt? Czy od zawsze chciałeś gotować i zbudować gastronomiczne imperium?



Dziękuję za przypisanie mi tych wszystkich przymiotników. Taka atencja, zawsze mnie zawstydza, ale jednocześnie popycha, by stać się lepszym. Nigdy nie myślałem o tym, by zostać szefem kuchni. W młodości chciałem być architektem. Jednak przypadek sprawił, że złożyłem papiery na zarządzanie w hotelarstwie w The Institute of Hotel Management na PUSA w Nowym Delhi. A moje życie się zmieniło! Moja droga do świata gastronomii zaczęła się od pracy na stanowisku szefa kuchni w ITDC Group w Indiach. Dzisiaj z dumą mogę powiedzieć, że odważyłem się robić rzeczy, które były moimi wielkimi marzeniami, największe z nich to otworzenie własnego kanału telewizyjnego poświęconego jedzeniu. Wierzę, że jestem tu, gdzie jestem dzięki ciągłym informacjom zwrotnym od mojej publiczności i jej ocenom, a także bezwarunkowej miłości i wsparciu mojej rodziny. Zawsze byłem i będę im za to wdzięczny.

Pracujesz w tej branży od lat, zarządzasz wieloma restauracjami, piszesz książki, prowadzisz popularny program telewizyjny. Musi cię to kosztować wiele energii. Gdzie znajdujesz siłę i inspirację, by robić to wszystko?

Moi rodzice, moja żona i dzieci są dla mnie nieustannym źródłem inspiracji i siły. Jedzenie to moja pasja i napędza wszystko, co robię.

Czy możesz opowiedzieć o swojej filozofii gotowania?

Jedzenie powinno być proste, po to by smakowało każdemu, niezależnie od grupy i klasy społecznej. Wierzę w łączenie najlepszych tradycji z odrobiną aktualności, wykorzystanie najświeższych lokalnych produktów i wsparcie ich nauką tworzenia sztuki.

Razem z programem Culinary Journeys CNN wybrałeś się do Mumbaju by podczas obchodów święta światła Diwali, pokazać widzom indyjską gościnność i kulinarne tradycje. Czego się o nich dowiemy z programu?

Dzięki temu odcinkowi na pewno zauważycie, że cała branża hotelarsko-gastronomiczna w Indiach opiera się na jednej zasadzie – atithi devo bhava, czyli gość jest bogiem! Święta tylko ją podkreślają i sprawiają, że jest weselej. Dodatkowo indyjska kuchnia to fantastyczne smaki i dużo więcej niż chili.

Których tradycyjnych, indyjskich dań należy spróbować, odwiedzając kraj?

Tradycyjne potrawy różnią się w zależności od regionu Indii, a kuchnia każdego z nich zachwyca sama w sobie. Dlatego będąc w Indiach warto odwiedzić uliczkę Paranthe Wali Gali w Dheli, by spróbować nadziewanego płaskiego chlebka indyjskiego, na wschodzie, w Kalkucie, nie można przegapić rustykalnych bułek, w Kerala biryanis – smakowitego rybnego curry, a w zachodnich regionach Gudźarat i Radżastanie wspaniałeych wegańskich potraw.

Czy kultura jedzenia w Indiach i nawyki żywieniowe zmieniły się w jakiś sposób od czasu, gdy rozpoczynałeś pracę w gastronomii?

Jedzenie zawsze ewoluuje. Widziałem wiele zmian od czasu, gdy zacząłem pracę w 1984 r. Trochę się namęczyłem, by wyprowadzić szefów z zacisza kuchni do ludzi. Dzisiaj to norma. W ciągu kilku ostatnich lat wiele rzeczy się zmieniło – restauracje stają się coraz bardziej tematyczne, jedzenie bardziej eksperymentalne, jego prezentacja jest zdecydowanie lepsza, pojawia się więcej restauracji autorskich, których właścicielami są szefowie kuchni, napoje zyskały większego znaczenia w menu i co najważniejsze ludzie są już na to wszystko gotowi.

Czy widzisz jakieś nowe trendy na rynku indyjskich restauracji?

Indyjskie jedzenie jest dobrze przyjmowane na całym świecie. Ostatnie lata przyczyniły się do większej znajomości naszej kuchni i nadały jej bardziej współczesny wymiar. Jego obecna forma pozwala je łatwo adaptować. Czy chodzi o prezentacje, czy dogodne składniki, wykorzystanie nowoczesnych gadżetów i naczyń czy nawet nazw dań. Jeden z najpopularniejszych współczesnych trendów w indyjskiej kuchni to „autorskie restauracje”.

***

Odcinek programu „Culinary Journeys” z udziałem Sanjeeva Kapoora zostanie wyemitowany w CNN International w czwartek 17 listopada o 10.30 i w sobotę 19 listopada o 17.30.

Źródło: CNN International
Trwa ładowanie komentarzy...